Maya Kalaha

4750 Ft
fő anyaga:
üveg, fa
bef. méretei:
40 cm x 18 cm x 7 cm
súly
0.47 kg
ajánlott kor:
6+
Egy kis háttérinformáció:
A legrégebbi játékok egyike a világon. A játékok történetének kutatói és az ókorral foglalkozó történészek egyaránt állítják, hogy a játék Afrikában keletkezett, talán az ókori Egyiptomban, számos táblás játék szülőhazájában.
Az kezdő játékos az egyik hozzá tartozó meder tartalmát felmarkolja és az óramutató járásával ellenkező irányban kezdve, elosztja a soron következő medrekbe (ezek lehetnek a saját, de lehetnek az ellenfél medrei is) úgy, hogy mindegyik mederbe egy-egy bábut tesz, a saját gyűjtőmedrébe is. Az ellenfél gyűjtőmedrébe nem tesz bábut. Ha az elosztás végén az utolsó bábu a saját gyűjtőmedrébe kerül, akkor ismét ő következik.
Ha az utolsó bábu az egyik saját üres medrébe kerül, akkor elveheti az ellenfél pontosan szemben lévő játékmedrében lévő összes bábut és a saját gyűjtőmedrébe teheti. Így felváltva ürítik és töltik a játékosok a medreket és megkísérlik a saját gyűjtőmedrüket megtölteni.
A játék addig tart, amíg valamelyik játékosnak el nem fogynak a bábui a medreiből (kivéve a gyűjtőmedreket), tehát további medret kiüríteni nem tud. Ekkor az ellenfél térfelén lévő játékmedrek bábuit is ő kapja meg (kivéve az ellenfél gyűjtőmedrének tartalmát), és a saját gyűjtőmedrébe helyezheti azokat.
A játék nyertese: akinek a gyűjtőmedrében több bábu van!
Jó szórakozást!