Kapj el, ha tudsz

2640 Ft
fő anyaga:
fa
bef. méretei:
15 cm x 8,5 cm x 8 cm
súly
0.16 kg
ajánlott kor:
8+
Egy kis háttérinformáció:
A játék története a XIX. század elejére nyúlik vissza. Ez egy ügyességi, reflex játék: aki a leggyorsabban összeszámolja a dobókocka pontjait, és a leggyorsabban reagál is, ő nyer. 
Tartalma:
A bábuk és a hozzájuk tartozó madzagok, 2 darab dobókocka és egy „rázó- tölcsér”.
A játék menete: Hatan vehetnek részt a játékban, közülük ki kell választani egy, a játékot irányító személyt. Minden játékos választ egy bábut; a játékvezetőhöz pedig a „rázó-tölcsér” és dobókockák kerülnek. A résztvevők egymás között szétosztanak előre meghatározott mennyiségű pontokat vagy kis pénzérméket, például ha 4 játékos van, akkor a játékvezető 40 pontot kap. A játék időtartamát előzetesen meg kell határozni (pl.10-15 perc). A játék elején a játékosok minden bábut egymás mellé, egy kartontábla közepére helyeznek, miközben minden játékos a bábuja zsinórjának végét a kezében tartja. A „rázó-tölcsér” segítségével a játékvezető eldobja mindkét dobókockát, egy a játékosok által jól látható helyre. Ha a két kocka összege páratlan szám, a játékvezető azonnal megpróbálja a „rázó-tölcsérrel” letakarni a táblán levő bábukat. A játékosok mihelyt észreveszik, hogy a két dobókocka összege páratlan szám, megmenthetik a bábujukat, ha a madzaggal elrántják a tábláról. Ha a két dobókocka összege páros szám, akkor a vezető nem kaphatja el a bábukat, és a játékosoknak nem kell azokat visszahúzniuk.
A „rázó-tölcsér”-rel letakart bábukért, vagy a bábu indokolatlan elhúzásáért a játékvezető egy-egy pontot kap a játékosoktól. Ha a játékvezető vét hibát, vagyis nem sikerül bábut letakarnia, Ő fizet minden olyan játékosnak egy-egy pontot, akinek sikerült megmentenie a bábuját, illetve ha akkor fedi le a bábukat, amikor a számok összege páros.
A játékidő végén az a játékos, aki a legtöbb pontot szerzi, lesz a győztes. Ha a játék ideje alatt a vezetőnek elfogynak a pontjai, a játéknak vége, és azt a játékost hirdetik ki győztesnek, akinek a legtöbb pontja van. Ha valamelyik játékosnak elfogynak a pontjai, ki kell szállnia a játékból.