Golyó elkapó - mexikói eredetű játék

kérem! Golyó elkapó - mexikói eredetű játék
2480 Ft
fő anyaga:
fa
bef. méretei:
15 cm x 8,5 cm x 8 cm
súly
0.13 kg
ajánlott kor:
5+

A játék menete: A bilboquet célja: minél egyszerűbb mozdulattal elkapni a fa golyót a bot végén lévő kis edénnyel. Kezdjük lengetni a pálcáról lógó golyót. Markoljuk szilárdan a nyelet, és próbáljuk gyorsan a golyó alá helyezni, amikor az pont a markolat fölé érkezik. Ha ez sikerül, becsüljük meg és nagyon-nagyon örüljünk! Amikor már minden helyzetben sikerül elkapnunk a golyót, elkezdhetünk próbálkozni azzal, hogy ezt a lehető legrövidebb idő alatt tegyük meg.Története: A bilboquet egy ügyességi játék, aminek számos helyi elnevezése létezik a világ különböző tájain. Készülhet fából, csontból, elefántcsontból és műanyagból is, de a végeredmény mindig ugyanaz: felfűzni vagy elkapni a golyót, illetve a gyűrűt valamilyen pálcával vagy edénnyel, amit az ember a kezében tart.

Ez nagyon egyszerűnek tűnik, amikor azt látja az ember, hogy egy eszkimó egy csontdarabot tízből kilencszer felfűz egy cipész-árhoz hasonlító eszközre. Az ehhez szükséges kézügyesség nehezen szerezhető meg; amikor viszont sikerült elsajátítani a technikát, a kitartására is büszke lehet az ember.

Egy kis háttérinformáció:

Bizonyos angol szövegekben "bilbocatch"-ként említik, azonban a valódi neve francia eredetű, és semmi köze sincs a "catch" (labdaelkapás) szóhoz. A bilboquet a "bille" (golyó) és a "bocquet" (lándzsahegy) szavakból származik. Spanyolországban "bilboquete" néven ismerik. Valaha a "bilboquet, a nemes játék" (ahogy Horece Walpole nevezte), királyi illetve udvari időtöltésnek számított. A XVI. században III. Henrik francia király, imádott bilboquet-val játszani, mialatt a palota folyosóin vagy Párizs utcáin sétált. A kanadai eszkimók ajaqaq-nak nevezik. Azoknak az állatoknak a csontjaiból készítik, amelyekre vadásznak. Hagyományos nászajándék, egész télen játszanak vele a tavasz kezdetéig, mert úgy tartják, bűvös erejével segít, hogy a Nap gyorsan visszatérjen a hosszú várakozás után. Az észak-Amerika észak-keleti oldalán élő indiánok ugyanezt tartották erről a rendkívül érdekes játékról.A kwakiutl változatot dzagzegak-nak nevezték, és egy-egy játszma alkalmával a tétek igen tekintélyesek lehettek: kenuk, rabszolgák, feleségek stb.

Ez a játék egy hagyományos játék nagyon gondos újragyártásának az eredménye. A játék készítése során próbáltak az eredetihez hasonló anyagokat használni a környezetvédelem szem előtt tartásával, ezért újrahasznosított, vagy ha ez nem lehetséges, környezetbarát anyagokat alkalmaztak. A játék fa alkatrészei újratelepített erdőkből származnak.

A "Bilboquet" hossza: 15 cm; zsinór hossza, golyóval együtt, 30 cm.