Petanque - francia népi golyójáték szabályai

 
 
http://brooklyn-boule.blogspot.hu/
A pétanque-ot minden korosztály játszhatja, fiataloktól nagypapáig, nők és férfiak egyaránt. A játék különleges felszerelést nem igényel, csak három fém petanque golyót és egy kis fagolyót. A játék célja, hogy a saját fém golyóink minél közelebb legyenek az egy fa golyóhoz.
 
 
A játék az "Öcsi" dobásával indul. A dobókörből az "Öcsit" legalább 6,0 centiméter, legfeljebb 10,0 centiméter távolságra kell kidobni a kezdő csapat játékosának úgy, hogy az "Öcsi" a pálya szélétől és más szilárd akadálytól legalább 1,0 centiméterre legyen. Amennyiben az eldobott "Öcsi" földet érés előtt bármihez (játékos, bíró, vezeték, stb.) hozzáér, a dobás érvénytelen és újat kell dobni. Sikertelen dobás esetén a játékosnak két javítási lehetősége van. Amennyiben a három kísérlet eredménytelen lenne, az "Öcsit" az ellenfél dobja ki, de a játékot akkor is a pénzfeldobást nyerő csapat kezdi.
 
A kezdő csapat egyik játékosa dob egy golyót, lehetőleg minél közelebb az "Öcsihez". Ekkor az ellenfélnek még joga van kifogásolni az "Öcsi"nem szabályos helyzetét (túl közel van a pálya oldalához, szilárd akadályhoz, vagy nincs meg a 6,0 centiméteres minimum távolság, vagy több mint 10,0 méterre van a dobókörtől). Amennyiben a kifogás jogos, az Öcsit újra kell dobni. Nem kifogásolhatja az ellenfél az "Öcsi" helyzetét, ha a játékot golyó dobásával megkezdte.
 
A játék célja, hogy a saját golyóink minél közelebb legyenek az "Öcsihez", mert azok érnek pontot. A verseny a 13. pont eléréséig tart, az a csapat nyer, aki előbb eléri. Minden golyó egy pontot ér. Az "Öcsi" közelében a játék során a dobó játékosnak egy csapattársa tartózkodhat, aki mutatja a dobott golyó becsapódási pontját. A játékosok és nézők a pálya szélén, vagy végén tartózkodhatnak.
 
Pontozásos taktika: a versenyt kezdő játékos az "Öcsi" kidobása után dob egy golyót, lehetőleg minél közelebb az "Öcsihez". Ezt követően az ellenfél játékosa dob, természetesen azzal a céllal, hogy az ő golyója legyen közelebb az "Öcsihez". Amennyiben ezt a célt - akár több dobásból is - elérte, úgy ismét a kezdő csapat játékosa kísérel meg közelebb kerülni az "Öcsihez". Így dobálnak felváltva, mindaddig, amíg el nem fogy mindkét csapat minden golyója. (Ezt nevezzük közelítésnek.)
 
Kilövéses taktika: a pályáról pontos dobással ki lehet ütni (lőni) az ellenfél golyóját, vagy az Öcsit. Az ellenfél golyójának kilövésekor a cél az, hogy az kerüljön távolabb az "Öcsitől" és ne legyen pontszerzési lehetősége, inkább a saját golyónk legyen közelebb az "Öcsihez", mert az ér pontot.
 
Az "Öcsit" két módon lehet kilőni (értelemszerűen kijelölt pálya esetén):
Maradjon a kijelölt pályán belül. Ekkor a cél az, hogy az "Öcsi" az új helyén a saját golyóhoz legyen közelebb, mert így jutunk ponthoz, vagy pontokhoz.
 
Kerüljön a kijelölt pályán kívülre. Ekkor a pontok számítása a következő: 
ha egyik csapatnak sincs a kezében dobásra váró golyó, úgy egyik csapat sem szerez pontot; ha mindkét csapatnak van még a kezében dobásra váró golyó, úgy egyik csapat sem szerez pontot; ha az ellenfélnek nincs a kezében dobásra váró golyó, úgy az a csapat, amelyik kilőtte az "Öcsit", annyi pontot kap, amennyi dobásra váró golyó maradt a kezében. A pontozásos és kilövéses taktikát lehet kombináltan is játszani attól függően, hogy melyik módszerrel lesz hatékonyabb és ponterősebb a játékunk.
 

További segéd ábrák: