A kaleidoszkóp születése

 

 

Charles Bush-féle kaleidoszkóp

 

A kaleidoszkóp méltán híres régi játékszer. Játéktörténeti szempontból érdekes, mert születése egy véletlen megfigyelés eredménye.

 

A játék maga egy henger, amely belsejének az egyik végén színes apróságokat helyeztek el, a másik végén pedig egy lyuk van. Ha ezen bepillantunk, akkor a színes tárgyak az oldalfalak visszatükröződése miatt sokszorosított mintává változnak.  Amikor 1816-ban egy skót feltaláló, Sir David Brewster felfedezte a fénynek és a színes világ eme játékát, a kialakítása még nem ilyen volt.

 

Miután Brewster többféle optikai polarizációt és a fény tulajdonságait vizsgálgatta - ami főként egy sötét csövön keresztüli megfigyelést jelentett - észrevette a tükröződések izgalmas mintáit. Ezt a jelenséget játékosan körülírta, ami ógörögül így hangzik: a gyönyörű formák vizsgálata (gyönyörű = kales, forma = eidos, nézni, vizsgálni = scopeo). 1817-ben szabadalmaztatta találmányát, ám annak természetéből fakadó egyszerűsége könnyűvé tette bárki másnak a másolat készítését. Több kortárs fizikus elkezdett érdeklődni a kaleidoszkóp iránt, és mivel Sir Bewster nem tekintette sem üzleti siker lehetőségének, sem egy nagy horderejű felfedezésnek, hamar felhagyott a további fejlesztéssel. Találmányának viszont áttételes előnyeit élvezhette: a korabeli építészet többször megkereste fény-játékos térelemek tervezésére. Illetve a szteroszkóp terén is jelentősebb kutatásokat végzett. 

 

Egészen a viktoriánus korig (1870-1890) nem terjedt el a kaleidoszkóp. Ismertsége főként Mr. Charles Bush amerikai kutatónak volt köszönhető. A Bush-féle kialakítás kisebb méretű volt, kör alapú hengerben helyezett el sokszög elrendezésben üveg és tükör felületeket. Jóllehet kezdetben az állványra helyezett modell terjedt el, de már a kézbe vehető, könnyen forgatható és hordozható kivitel is szabadalmaztatva lett. Ebben a formában - Bush által 1873-tól - került ipari mennyiségben gyártva és terjesztve. 

 

 

 

Kaleidoszkóp népszerűsége Amerikában a 1900-as évek közepétől, a Baby Boom ideje alatt felszökkent, és szinte minden amerikai háztartásban volt belőle. Reneszánszát az 1970-as évekről éli ez a méltán közkedvelt régi játékszer.

 

Ma a 100 legnépszerűbb játék között tudhatjuk! 

 

Számtalan verzió létezik, webáruházunkban különböző külső és belső mintázatú kaleidoszkópok is kaphatók.

 

 

Forrás: (brewstersociety.com és kaleidoscopestoyou.com és eclecticgallery.net/history_of_kaleidoscopes1817.htm)