3D-s sztereonéző (sztereoszkóp)

 

 

Egy olyan berendezés, amellyel imitálhatjuk a "térbeli látást". Azaz figyelembe veszi, hogy a jobb- és baloldali szemünk, más-más irányból látja a tárgyakat, a tájat. Már a fényképezés is így, két nézőpontból készíti a két képet, amelyeket, ha a szemünktől megfelelő távolságra tartjuk, akkor "megelevenedik". Készült fából, lemezből és papírból, állitható és fokuszolható állítási lehetőséggel.......


Tudományoskodóbban:
oly készülék, mely arra szolgál, hogy általok valamely tárgyról két szemünknek a tárgyhoz viszonyítva kétféle helyzetnek megfelelően készült kétféle ábra ugy állíttassék szemünk elé, hogy mindegyik szemünkkel az annak megfelelő ábrát megerőltetés nélkül külön-külön szemlélhessük s igy az ábrázolt tárgyat mintegy megtestesítve láthassuk. Az első Sz. Wheatstonetól származik; ez áll egy szekrénykéből, melynek bal és jobb oldalán az ab és a"b" képek el vannak helyezve (l. 1. ábrát).
 

 

Sztereóképek az interneten a Mai Manó Ház honlapján:
 
Százéves sztereófotók Budapestről
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ha megtetszettek a sztereóképek, ajándékba is öröm őket adni, híres festők (Degas, Van Gogh, Monet) és élethű téli táj, karácsonyi asztal karnyújtásra kerül és hihetelen részletekig láthatjuk őket!